Index Vakbarát Hírportál

Szállodai karanténra ítélik Nagy-Britanniában az új variánssal fertőzötteket

2021. január 27., szerda 17:03

Kijelölt szállodákban kell tölteniük a karantént a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

A brit állampolgárok mellett azokra a külföldiekre is vonatkozik a fent említett rendelet, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek. 

A brit miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a kormány nemrégiben megtiltotta a beutazást huszonkét országból (dél-amerikai országok és Afrika déli államai, illetve Portugália), amelyekben a koronavírus ismert új variánsai fertőzési kockázatot jelentenek.

Boris Johnson kiemelte, hogy azoknak, akik e térségekből térnek haza és a brit törvények alapján nem lehet megtiltani a beutazásukat, azaz 

a brit állampolgároknak és a Nagy-Britanniában letelepedett külföldieknek a kormány által kijelölt szállodákban kell tölteniük a tíznapos kötelező karantént. 

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai alapján elmondható, hogy az eredeti koronavírussal fertőzöttekkel ellentétben az 

új variánssal fertőzötteknél alapvetően sokkal többen tapasztalnak tüneteket.

Emellett, míg a vírus korábbi változatával megfertőződöttek körében a szaglás és az ízlelés elvesztése volt a fő tünet, ez nem jelentkezik az új variánsnál, ám

sokan számoltak be arról, hogy a köhögés, a torokfájás, a fáradtságérzet, illetve az izomfájdalom és a láz is előfordult náluk. 

Rovatok