Index Vakbarát Hírportál

Egyesült Királyság: százezrek gyászolnak

2021. január 27., szerda 15:53

Gordon Bonner, a 86 éves nyugalmazott őrnagy Leedsben lakik. Hatvanhárom éven át, egészen a koronavírus első hullámáig, 2020 áprilisáig mellette volt a felesége, Muriel Bonner is, egyike a koronavírus több mint százezer brit áldozatának. A férfi mindennapjait azóta kétségbeesés és magány uralta, egészen addig a napig, amely feleségének 84. születésnapja lett volna. Elmondása szerint ezen a napon megváltozott a gyászhoz való hozzáállása:

Hirtelen megértettem, hogy az emlékek nem béklyók, hanem virágfüzérek, úgy kellene viselnünk őket, mint ahogy a virágfüzéreket viseljük vállaink körül, és arra használni őket, hogy megőrizzük a kötődést az élők és holtak között. A gyász az az ár, amit a szeretetért fizetünk.

Gordon Bonner csak az egyike annak a több százezer britnek, akinek valamelyik szerettét kell gyászolnia a koronavírus-járvány miatt – írja az AP. A világon több mint kétmillió áldozata volt a kórnak, szinte elképzelhetetlenül sokan gyászolják most koronavírusban elvesztett hozzátartózójukat.

Az Egyesült Királyság különösen nehéz terhet cipel. A szigetországban több mint 100 ezren haltak bele a koronavírusba.

A gyászt pedig még súlyosabbá teszik a távolságtartásra vonatkozó korlátozó intézkedések. Gordon Bonner egyetért a korlátozások szükségességével, de ez még nem teszi könnyebbé a küzdelmet a korlátozások miatt növekvő magánnyal és gyásszal. 

A gyászolóknak segítséget nyújtó Good Grief Trust alapítója, Linda Magistris szerint ezekben a válságos időkben különösen nehéz a szembenézés.

Ebben az évben a gyász és a mentális betegségek problémáinak cunamija fog ömleni ránk. És a következőben is, hiszen az emberek nem tudták megtartani a szokásos gyászszertartásokat. 

A 32 éves Jo Goodman, aki 72 éves apját veszítette el áprilisban, megalapította a COVID-19 Gyászoló Családok az Igazságért csoportot. A csoport célja, hogy a brit kormányt nyomás alá helyezze annak érdekében, hogy az egy nyilvános vizsgálatot indítson a tavaszi járványkezelésről. 

Nem normalizálhatjuk azt a tényt, hogy naponta több száz brit veszíti életét a koronavírus miatt, tudván, hogy min mennek keresztül családjaik. 

– közölte Goodman.

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban azt mondta, hogy fog indulni vizsgálat a kormány járványkezeléséről, de csak azután, hogy a válságnak vége van. A kabinetje bírálói már arról beszélnek, hogy a jelenlegi járvány kezelésében

újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat,

amelyeket a tavaszi első hullám idején elkövetett a megkésett korlátozásokkal. Ami szintén aggaszthatná a brit kormányt, az az, hogy a koronavírus új, fertőzőbb mutációja az Egyesült Királyságból indult világhódító útra, és  a sajtóban is csak brit mutációként említik. Kedden, amikor a halottak száma átlépte a százezres lélektani határt, a miniszterelnök egy kicsit előre menekülve jelezte is, hogy vállalja a felelősséget a kormánya összes intézkedéséért.

Mindeközben Gordon Bonner reméli, hogy az ország megadja magának az időt az egészséges gyászra, valamint azt is fontolgatja, hogy levelet küld Boris Johnsonnak (aki még mindig tartozik az áldozatok gyászolóinak egy közös, nemzeti megemlékezéssel), azért, hogy javaslatot tegyen egy „megemlékezést segítő szolgáltatás" létrehozását. Azért, hogy mi, akik elvesztettünk valakit a koronavírus következtében, elmehessünk valahová vigaszt keresni – mondja.

Borítókép: Egy koronavírusban meghalt 58 éves buszsofőr, Christopher Turnham emlékére és tiszteletére virágokat kötöttek fel a Lewis Road buszparkoló kerítésére az angliai Brightonban január 26-án. Fotó: Andrew Hasson / Getty Images

Rovatok