Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatták a hóemberek tiltakozását Oroszországban

2021. január 27., szerda 15:12 | aznap frissítve

Tiltakozó hóemberek miatt szállt ki a rendőrség az oroszországi Arhangelszk területen található Zacsacse területen –írja a newsru.com.

A négy hóember transzparenseket „tartottak a kezeikben", melyeket – utalva az Alekszij Navalnij ellenzéki aktivista az orosz elnöknek tulajdonított palotájára – olyan feliratokkal láttak el, hogy

„Ez a mi országunk"; „Le a cárral"; „Béke a kunyhóknak, háború a palotáknak"; és „Vova, köztünk mindennek vége". 

Az ügy előzménye, hogy Jelena Kalinyina a Vkontaktye orosz közösségi hálón posztolt a háza előtt tiltakozó hóemberekről azzal a felütéssel, hogy „tömeges tüntetés van Zacsacséban″. 

Az Oroszország európai részének északi területének történelmi elnevezésére utaló Pomorje nem szemétlerakó mozgalom aktivistájához ki is szálltak a rendőrök, és bekísérték az őrsre jegyzőkönyvet felvenni. Ebből nem lett semmi, hazaengedték. Később másodjára is kopogtattak az orosz nő ajtaján, és akkor már – Jelena elmondása szerint – „készítettek egy vizsgálati protokollt, vagy mit″. 

Jelena tudatta azt is, hogy a transzparenseket elkobozták, szakértői vizsgálatra küldték, a hóemberek azonban nem volt hajlandóak vallomást tenni maguk ellen. 

A nővel kapcsolatos mozgalom egyébként azzal van összefüggésben, hogy Arhangelszk határterületére egy óriási szemétlerakót terveztek építeni, ahova Moszkva szemetét szállították volna. 

Rovatok