Index Vakbarát Hírportál

Romániában is gond a jogosulatlan oltakozás

2021. január 27., szerda 19:04

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban, miután kiderült, hogy  január 15. és 23. között 1353 személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát – adta hírül az MTI. Ezek olyan emberek, akik valójában csak a harmadik, a teljes lakosság beoltására irányuló szakaszban kaphattak volna a koronavírus elleni oltásból. Az országban ugyanis jelenleg a második oltási szakasz zajlik, amelyben a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a stratégiai fontosságú intézményekben dolgozókat oltják be.

A tárcavezető nem zárta ki, hogy ennél többen lehetnek, akik az oltási terv ellenére már hozzájutottak a vakcinához. A miniszter szerint a rendszerben sérülékenységet okoz, hogy az oltásközpontok 30 százaléka nem digitalizált, ezekben papíron vezetik a nyilvántartást.

A miniszter szankciók bevezetését kezdeményezte,

különösen azért, mert egyes oltóhelyek eltértek az országos stratégiában megállapított elvektől. Szerinte minden ilyen központnak van egy vezetője, aki felelősségre vonható, ha bebizonyosodik, hogy nem tartották be a szabályokat.

Vlad Voiculescu „szánalmasnak” nevezte, hogy előfordulhatott, hogy a román média szerint összességében több a speciális, a lakosság számára zárt oltásközpont Romániában, mint a lakosságot fogadó oltóhely, ahol az időseket és a krónikus betegeket oltják be, és így sokszor zsúfoltságot tapasztaltak. 

Mindazonáltal Voiculescu az MTI szerint megállapította, hogy a rendellenességek dacára Románia jól áll a beoltott lakosság arányát tekintve, hiszen szerda délig 530 ezren kapták meg a vakcinát, ebből 40 ezren már a másodikat is. Voiculescu szerint Románia ezzel az első tíz európai ország között van a beoltottak arányát tekintve.

Rovatok