Index Vakbarát Hírportál

Holland tüntetések: a bezártság szülte a feszültséget

2021. január 27., szerda 15:52

„40 éve nem voltak ekkora tüntetések Hollandiában" – mesélte Laura Groenendaal, a German Marshall Fund holland kutatási munkatársa a Vox online magazinnak. 

Alapvetően azt szoktuk mondani, hogy a hollandok boldogan unalmasak, tehát, ez a jelenlegi helyzet ennek teljesen az ellenkezőjét mutatja.

– állítja a kutató.

Hollandiában múlt szombaton éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, 

ilyen rendelet 75 éve, a II. világháború óta nem volt érvényben az országban.

Az este kilenctől hajnali ötig tartó korlátozás ellen aznap estére és éjjelre tüntetéseket szerveztek több holland városban, amik hamar zavargásokba és erőszakos bűncselekményekbe fordultak. A tíz városra kiterjedő zavargások csak kedden hagytak alább.

A rendőrség csaknem 500 tüntetőt tartóztatott le, a holland igazságügy miniszter, Fred Grapperhaus pedig már kedden kijelentette, hogy az őrizetbe vett személyeket minél előbb bíróság elé fogják állítani és akár börtönbüntetés is kiszabható rájuk. 

A szerdára virradó éjjel már egészen békésen telt el, rendőrökkel való összecsapás, vagy egyéb zavargás nélkül, írja a Dutch News

A holland rendőrség szerint a tüntetéseken összegyűlt, a kormányt és a korlátozásokat ténylegesen ellenzők közé a káoszt kihasználni akaró bűnözők, unatkozó futballhuligánok és egyéb, szintén unatkozó fiatalok is vegyültek.

A rendőrség azt is elmondta, hogy sokan a bezártság miatt keletkezett feszültségüket a tüntetéseken keresztül próbálták levezetni. A tüntető tömegben akkora feszültség gyülemlett fel, hogy nemcsak a rendőröket, autókat és üzleteket dobálták meg kővel és petárdával, hanem

 egy koronavírus-teszt központot is porig égettek

Urk-ben, egy holland kisvárosban. A dél-hollandiai Eindhovenben autókat gyújtottak fel, valamint kiraboltak egy helyi szupermarketet a zavargók.

A holland miniszterelnök nyilvánosan elítélte a tüntetések közben történt erőszakot. Mark Rutte szerint a hollandok 99 százaléka egyetért a korlátozásokkal, és a tiltakozókat a hangos egy százaléknak nevezte. Az, hogy mennyire van igaza Rutténak most márciusban kiderül, mivel akkor tartják az országgyűlési választásokat Hollandiában.

Rovatok