Index Vakbarát Hírportál

Politikai funkciót kapott a prefektusi tisztség Romániában

2021. január 27., szerda 15:45 | aznap frissítve

Módosította a román kormány a megyei kormánymegbízottak (prefektusok) és helyetteseik 
(alprefektusok) jogállását a fejlesztési és közigazgatási minisztérium javaslatára – olvasható a Romániai  Magyar Demokrata Szövetség oldalán

Cseke Attila tárcavezető elmondta, hogy mindeddig a megyei kormánymegbízottak nem lehettek párttagok, közalkalmazottaknak kellett lenniük, pedig a prefektusokat és az alprefektusokat a kormányzó politikai alakulatok nevezik ki. 

A módosítás értelmében az említett tisztségek betöltői közjogi méltóságok, akik a kormánypártok javaslatai alapján foglalhatják el pozícióikat, és ekként párttagok is lehetnek. 

Hogy az intézmények politikai és adminisztratív szerepét elválasszák, létrehozzák a megyei prefektúrákon a főtitkári állásokat, amelyeket vizsgát tett magas rangú köztisztviselők tölthetnek be. Őket nem politikai nevezik ki, pártsemlegesnek kell lenniük, és hasonló lesz a jogállásuk, mint a helyi és megyei önkormányzatoknál a jegyzőké.

Az közalkalmazotti státuszra vonatkozó követelményt eddig a legtöbb esetben átjátszotta mindenki. Ezért volt szükség arra, hogy a prefektusok és alprefektusok kinevezését átlátható követelményrendszerhez kössük, hatáskörüket tisztázzuk – idézte Cseke Attilát az RMDSZ hírlevele. 

Cseke Attila miniszter szerint a közigazgatási törvénykönyvet módosító kormányrendelet egyrészt az RMDSZ által javasolt, és a kormányprogramban leszögezett célkitűzéseknek tesz eleget, másrészt az Európai Bizottság kérésére ad választ. Az EB többször is kérte Romániától, hogy világosan határolja el a prefektusok politikai és szakmai szerepét.

A tisztségben lévő prefektusok és alprefektusok 30 napig megőrizhetik eddigi, magas rangú köztisztviselői szerepkörüket, ezt követően módosul jogállásuk az új rendelkezés szerint.

A prefektusi tisztségek elosztásáról a kormánykoalíciót alkotó pártok, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ felfüggesztette a tárgyalásokat, ameddig a megyei kormánymegbízottak jogállását nem módosították, Várhatón a hét második felében születik megegyezés arról, hogy melyik párt, melyik megyében állíthat prefektust, illetve alprefektust. Egyelőre abban állapodtak meg, hogy kinek, hány tisztség jut – teszi hozzá a maszol.ro

Rovatok