Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A kormány gesztusokat tesz Ukrajnának, de nem szereti a koncepciós eljárásokat

2021. január 27., szerda 11:52

Eredményesnek értékelte a szerdai kijevi tárgyalásait Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elkészült a záhonyi Tisza-híd felújítási terve, elkezdődhet a modernizálás. Azt mondta, készen állnak új határátkelőt nyitni Nagyhódos és Palád között.

Az Orbán-kormány továbbra is támogatja 50 millió forintos hitellel a kárpátaljai útépítéseket. Felidézte, hogy eddig összesen 16 milliárd forinttal támogattak 34 ezer kárpátaljai gazdasági pályázatot, ezáltal 22 milliárdnyi fejlesztés jött létre Kárpátalján. Szijjártó Péter megerősítette, hogy az M3-as autópályát és az M34-es autóutat elviszik az magyar–ukrán határig, és az ukrán oldali infrastruktúra megépítésében is segíteni fog a magyar kormány.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy létrehoznak egy ukrán–magyar munkacsoportot, amely az oktatás kérdéseivel foglalkozik. Ezenkívül pedig egy online üzleti fórumot is fognak tartani a magyar és az ukrán vállalkozóknak. Leszögezte, hogy sikerült partnerként tárgyalni egymással, és készek a fennálló problémák megoldására. 

Az ukrán külügyminiszter jelezte, hogy elítéli az Ukrajnában élő magyar kisebbség elleni uszítást, de elfogadhatatlannak tart bármilyenfajta ukránellenes retorikát, amelyet egyes politikai körökből lehet hallani. Kijelentette, hogy az ukrán állam nem akar károkat okozni a magyaroknak. Egy ország, egy társadalom vagyunk, és azok maradunk örökké – fogalmazott Dmitro Kuleba.

Szijjártó Péter a maga részéről úgy nyilatkozott, Magyarországon rossz érzéseket keltettek az erőszakos házkutatások, és nagyon szeretnék, ha „igazságtalan vagy koncepciós eljárások” nem terhelnék ezt a kapcsolatrendszert.

Rovatok