Index Vakbarát Hírportál

Biden gátat vetne az olajipar terjeszkedésének

2021. január 28., csütörtök 10:26

Nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá Joe Biden amerikai elnök, amelyek révén növelik a tiszta energiaforrások részesedését, visszaszorítják a károsanyag-kibocsátást. 

Az elnöki rendeletek célja az is, hogy a szövetségi tulajdonban lévő szárazföldi és vízi területek legalább 30 százalékát megőrizzék az élővilág védelme érdekében.

Számottevően csökkentik a fosszilis energiahordozókat érintő nyújtott támogatásokat. Egyelőre nem teljesen világos, hogy ez pontosan mely szubvenciókra vonatkozhat, az iparági adókedvezmények egy jelentős részének eltörléséhez ugyanis kongresszusi jóváhagyás szükséges – írta az MTI. Most Biden ideiglenes tilalmat hirdetett arra vonatkozóan, hogy újabb szövetségi területeken engedélyezzék a kőolaj- és földgáz-kitermelést.

Washington elektromos autókra cserélné a kormányzat járműparkját, megsegítenék az ipari szennyezés miatt leginkább sújtott, jellemzően alacsony jövedelemmel rendelkező, kisebbségi közösségeket. Az elnök április 22-re, a Föld napjára nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót hívott össze.

Biden szerint a klímaügyi megfontolásokat nemzetbiztonsági prioritásnak kell minősíteni, és a külpolitika lényeges elemévé kell tenni. Ezt szolgálja az is, hogy tárcaközi munkacsoportot hoznak létre Gina McCarthy, az új elnöki csapat éghajlatügyi vezetőjének irányításával.

Rovatok