Index Vakbarát Hírportál

Blinken: Teheránnak kell lépnie először

2021. január 28., csütörtök 06:58

Az Amerikai Egyesült Államok csak akkor tér vissza az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodáshoz, ha Irán is visszatér az abban foglalt vállalásai teljesítéséhez – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az Egyesült Államok 2018-ban lépett ki egyoldalúan a megállapodásból, amelynek értelmében Irán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szembeni szankciók jelentős részét.

Ezeket kilépésekor Washington a maga részéről visszaállította, Irán pedig ismét olyan tevékenységekbe kezdett, amelyekről lemondott a megállapodásban. Teherán azt várja el Washingtontól, hogy az Egyesült Államok tegye meg ismét az első lépést, és oldja fel az ország gazdaságát szorongató büntetőintézkedéseket   írta a távirati iroda a Reuters nyomán.  

Blinken a jemeni polgárháborúra is kitért, s azt mondta, „nagyon sürgősen és nagyon tüzetesen” megvizsgálják azt a döntést, hogy Mike Pompeo, az amerikai diplomácia előző vezetője terrorszervezetté nyilvánította a hivatalos kormányt elüldöző, Irán támogatását élvező, síita húszikat, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy a segélyek eljutnak a konfliktus miatt szenvedő jemeniekhez. 

A washingtoni külügyminisztérium az AFP hírügynökséggel azt is tudatta, hogy az új amerikai kormány felfüggeszti a fegyvereladásokat Szaúd-Arábiának, és az Egyesült Arab Emírségekkel kötött egyezséget is „megvizsgálják”, amely alapján az Egyesült Államok F35-ös harci repülőgépeket adna el az emírségeknek.

Blinken sajtótájékoztatóján Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista ügyéről is szót ejtett, s kijelentette, hogy

Washington mélyen aggódik, és válaszlépéseket fontolgat Navalnij őrizetbe vétele miatt.

Rovatok