Index Vakbarát Hírportál

Digitális oltási igazolványt vezettek be Bajorországban

2021. január 28., csütörtök 10:28 | aznap frissítve

Egy német járásban, Altöttingben nemrég digitális oltási igazolványokat vezettek be. Az újításról a német egészségügyi minisztériummal nem egyeztettek, ennek ellenére egyre több helyhatóság érdeklődik az innováció iránt – írja a Danube Institute blogja a Welt online kiadása alapján.

Bár az Európai Unión belül még folynak a tárgyalások egy digitális oltási igazolvány bevezetésének lehetőségéről, Németországban már megkezdték ezeknek a kiállítását – legalábbis Bajorországban. 

A felső-bajorországi Altötting járás ugyanis már QR-kóddal ellátott kártyákat állít ki az oltott személyek részére.

A kód révén a kártyáról akár az okostelefonokra is le lehet menteni az adatokat, amelyek közt szerepel az adott személy neve, a születési dátuma, a lakóhelye, az igazolványképe, a vakcina típusa, valamint a két oltás időpontja.

A kártyákat a beoltottak önkéntesen igényelhetik, a kiállítás költségét a járási hivatal viseli. Az első igazolványt január 22-én egy 71 éves gyermekorvos kapta meg, amikor beadták neki a koronavírus elleni vakcina második dózisát. 

AZ ÜGY ÉRDEKESSÉGE, HOGY AZ  ELJÁRÁST A JÁRÁSVEZETŐK NEM EGYEZTETTÉK A NÉMET EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUMMAL.

Az érintett hivatal szóvivője szerint az újítás a német médiában is nagy visszhangot kapott és már más német helyhatóságok is felkeresték őket a digitális igazolványok iránt érdeklődve.

Az eljárást a bajorországi önkormányzati adatfeldolgozó intézmény (AKDB) dolgozta ki. Az oltási kártyák kiadatását a járás elnöke, Erwin Schneider indította el azért, hogy kézzelfogható bizonyítékot adjon az embereknek az oltásról. 

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy az oltás fog-e előnyökkel fog járni. Decemberben Horst Seehofer bajor miniszterelnök ettől óva intett.

Rovatok