Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta az AstraZeneca vakcináját az Európai Unió gyógyszerügynöksége

2021. január 29., péntek 16:46 | aznap frissítve

Elfogadta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának használatát a 18 évek felüliek esetében – írja a BBC. Ez már a harmadik vakcina, ami átment a Pfizer-BioNTech és a Moderna mellett a vizsgálatokon. 

Az amszterdami székhelyű EMA 2020. december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban. 

Másodikként a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát ajánlotta alkalmazásra január 6-án.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie – írja az MTI.

Az ügynökségi döntés aközben született meg, hogy közben folyamatos vita zajlik arról, hogy az Brit-svéd gyógyszergyártó vállalat megszegte-e az oltóanyag-szállítási kötelezettségeit az Európai Unió felé. 

Az Európai Bizottság közzétette a gyógyszergyártóval kötött szerződését is, így kívánná bizonyítani, hogy a cég valóban megszegte az abban foglalt feltételeket. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője pénteken egy német rádiónak azt nyilatkozta, hogy az augusztusban aláírt szerződés „kötelező rendelkezéseket” tartalmaz. A szerződésből viszont kisatírozták – üzleti titkokra hivatkozva – az első negyedévre vállalt leszállítandó vakcinamennyiséget.

Az AstraZeneca múlt héten közölte, hogy az egyik európai gyárukban problémák léptek fel, ezért csak kevesebb vakcinát tudnak szállítani.  

A Die Presse közben arról ír, hogy a tagállamokra bízzák, hogy a 65 év felettieket oltatják-e az AstraZeneca vakcináival, ezzel kapcsolatban ugyanis még folyamatban van a vita. Megjegyzik, hogy ez felboríthatja több tagállam oltási tervét is, hiszen több tagállamnál is az a terv, hogy a 65 év felettiekkel kezdik a lakosság immunizálását.

Az AstraZeneca tájékoztatása szerint a megfelelő védelemhez két oltásra van szükség. A vakcina első adagját követő második dózist legalább négy, legfeljebb 12 hetes különbséggel kell beadni a 18 éves, illetve az annál idősebbeknek.

Az oltóanyag normál hűtőszekrényben, kettő és nyolc fok között tárolható, szállítható és alkalmazható a gyártástól számított legalább hat hónapon keresztül.

A vakcina további biztonságossági és hatékonysági adatairól a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok alapján gyűjtött eredményeket a gyártó várhatóan a következő hetekben teszi közzé – írta az MTI. 

Borítókép: Reuters Fotós: Jason Cairnduff

Rovatok