Index Vakbarát Hírportál

Fej-fej mellett Marine Le Pen és Emmanuel Macron népszerűsége Franciaországban

2021. január 29., péntek 12:57

Akár meg is szorongathatja Emmanuel Macront a 2022-ben esedékes elnökválasztáson Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali euroszkeptikus Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) elnöke – derül ki egy, a Le Figaro által ismertetett felmérésből.

A Harris Interactive adatai szerint jelenleg mindössze néhány százaléknyi a különbség: a válaszadók mintegy 48 százaléka voksolna Le Penre egy most tartandó választás második fordulóján a regnáló elnök ellenében, ez rekordmagasnak számít. Paradox módon a radikális jobboldalinak számító Le Pen esélyét az is javítja, hogy Macrontól eltávolodni látszik a baloldali érzelmű szavazók egy része. 

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti politikusa, egyben a párt alelnöke Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, a felmérés bizonyítja, hogy Marine Le Pen képes megnyerni a 2022. évi választást. 

Minden energia és jóakarat összefog a győzelem megszerzéséért!

 – tette hozzá.

2017-ben Emmanuel Macron jóval meggyőzőbb, 66 százalékos eredménnyel nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját a 34 százalékot elérő Marine Le Pennel szemben.

Rovatok