Index Vakbarát Hírportál

Fizethet a Székelyföld autonómiáját vétózó Klaus Iohannis

2021. január 29., péntek 19:11

A bukaresti ítélőtábla helyben hagyta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által, korábban a román államfőre a székelyföldi autonómiával kapcsolatban tett kijelentései miatt - kiszabott ötezer lejes bírságot - írja a Krónika Online. Az ítélet nem jogerős, Klaus Iohannisnak tizenöt napja van fellebbezni.

A CNCD gyűlöletbeszédnek nyilvánította az államfő tavaly áprilisban tartott parlamenti beszédét, amelyben az államelnök felháborodottan szidalmazta a szociáldemokratákat (PSD), akik szerinte a Romániai Magyar Demokratikus Szövetséggel arra szövetkeztek, hogy az ő háta mögött „kiszervezzék” Székelyföldet a román alkotmányban is rögzített szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam alól. 

Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni

- mondta akkor élő adásban Klaus Iohannis. 

Ezt a romániai magyarok körében nagy felháborodást kiváltó beszédet tartotta  gyűlöletbeszédnek a CNCD és ötezer lejes (370 ezer forintnak megfelelő) bírságot szabtak ki az államelnökre, hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai/nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Klaus Iohannis nem értett egyet a döntéssel és az ítélőtáblán támadta meg a bírósági döntést, amelyet most a Fellebbviteli ítélkező testület elutasított és fenntartja a korábbi ítéletet. 

Rovatok