Index Vakbarát Hírportál

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Mattert

2021. január 29., péntek 22:05

A norvég parlament egyik szocialista képviselője, Petter Eide Nobel-békedíjra jelölte a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter (BLM) polgárjogi mozgalmat. 

A jelölésről szóló hivatalos dokumentumokban a politikus azt írta, hogy szerinte a mozgalom rákényszerítette az Egyesült Államokon kívüli országokat is, hogy szembenézzenek a saját társadalmuk rasszizmusával. 

Úgy gondolom, hogy az egyik kulcsfontosságú probléma amit Amerikában láttunk, de akár Európában és Ázsiában is, az az egyenlőtlenségen alapuló és egyre növekvő konfliktus. A Black Lives Matter  világszerte egy nagyon fontos, rasszista diszkrimináció ellen küzdő mozgalommá vált.

A norvég képviselő korábban orosz és kínai ellenzéki aktivistákat is jelölt már a Nobel-békedíjra. Szerinte az egyik legfontosabb dolog, ami lenyűgözte a mozgalommal kapcsolatban, hogy „képesek voltak mindenféle társadalmi csoportokból jövő embereket megmozgatni, cselekvésere bírni, és nem csak afro-amerikaiakat, nem csak elnyomottakat".

A Nobel-békedíjra bármely ország országos szintű politikai tisztségviselője jelölhet, a jelölésük alátámasztására egy maximum 2000 szavas szöveget nyújthatnak be. Idén még február 1-ig lehet jelölni a díjra embereket mozgalmakat, csoportokat. A győztest októberben fogják kiválasztani, és decemberben várható a díjátadó gála – írja a The Guardian.

Tavaly 300 jelöltből – akik között Donald Trump is ott volt (akit szintén egy norvég képviselő jelölt) – végül a World Food Programme (Világélelmezési Program) nyerte el az elismerést.

Borítókép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images

Rovatok