Index Vakbarát Hírportál

Elsőként az AstraZeneca oltóanyagát engedélyezték Vietnamban

2021. január 30., szombat 08:50

Elsőként a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni közös fejlesztésű oltóanyagát engedélyezte a vietnami kormány – írta az MTI.

Az egészségügyi minisztérium szombaton azzal egyidőben hagyta jóvá a vakcinát – amelyből Vietnam 30 millió adagot tervez lekötni –, hogy a járvány felütötte a fejét az ázsiai országban. Vietnam eddig kimagaslóan sikeres volt a koronavírus elleni védekezésben: a csaknem 100 millió lakosú országban eddig 1700 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 35 halálos áldozatot követelt a kór. Szombaton azonban 34 új esetet jelentettek, ebből 32 fertőzést a Hanoitól alig 80 kilométerre keletre fekvő Hai Duong tartományban.

A Vietnamban hatalmon lévő Kommunista Párt éppen ezekben a napokban tartja Hanoiban ötévenként megrendezett tisztújító kongresszusát. Szombaton bejelentették, hogy a tanácskozás a tervezettnél egy nappal korábban, hétfőn véget ér. Ennek okát nem közölték, de hírmagyarázók szerint nyilvánvalóan a járványveszély miatt döntöttek így.

Rovatok