Index Vakbarát Hírportál

Hatévesek között keresik a britek, kiből lehet a jövő terroristája

2021. január 31., vasárnap 17:38

Több mint hatszáz hat éven aluli gyereket jelölt meg potenciális szélsőségesként a radikalizáció megelőzésére szolgáló brit Prevent program – írja az Observer. A megfigyelés célja az, hogy idejekorán kiszűrjék a terrorcselekményeket. A brit belügyminisztérium a Prevent programról azt mondta, hogy nevéhez híven a megelőzést és a gyerekek érdekét szolgálja.

A lap azt írja, hogy nemrég egy négyéves muszlim kisfiú is a preventesek látókörébe került azzal, hogy az óvodában arról mesélt társainak, hogy az édesapja bombákat és lőfegyvereket tart otthon. Utólag, az eset rekonstruálásakor kiderült, hogy a kisfiú története egy fantázia, ugyanis az apánál ő és unokatestvére csak a Fortnite-tal játszottak. A Prevent rendőrt is küldött a kisfiú otthonába, aki kínosan érezve magát tett eleget az eljárásnak. A kisfiú édesanyja azt mondja, hogy csak azért figyelték meg a kisfiút, mert muszlim. 

Az Observer adatigénylése után kiderült, hogy a Prevent programban 1400 hat és kilenc év közötti gyermeket is megfigyeltek. A napvilágra került adatok miatt óriási botrány kerekedett, és a Prevent program felülvizsgálatára biztost is neveztek ki, William Shawcrosst, egy brit közéleti-politikai írót. A programot kritizálók azt mondják, hogy a Preventet nem megreformálni, hanem mielőbb megszüntetni kellene. Rosalynd Comyn, a Liberty nevű emberi jogi szervezet kampánymenedzsere azt mondta a brit lapnak, 

aggasztónak találja, hogy több száz olyan gyereket profiloznak potenciális bűnözőként, aki még a cipőfűzőjét sem tudja megkötni.

Rovatok