Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották a vietnami kommunista párt főtitkárát

2021. január 31., vasárnap 15:16

Harmadik mandátumára újraválasztották vasárnap Nguyen Phu Trongot, a hatalmon lévő vietnami kommunista párt főtitkárát – írja az MTI.

A 76 éves Pekingbarát konzervatív Trongot Hanoiban, a párt négyévente tartott kongresszusán választották meg.

Vasárnap reggel Nguyen Phu Trong elvtársat a Vietnami Kommunista Párt központi bizottságának főtitkárává választották – jelentette a VNA vietnami hírügynökség az alkotmány által engedélyezett egyetlen párt nyolcnapos, többnyire zárt ajtók mögött tartott 13. kongresszusáról beszámolva.

Hi Csin-ping kínai elnök megválasztása alkalmából üdvözölte a vietnami pártfőtitkár, jelentette a kínai média.

Újabb mandátuma révén Trong folytathatja korrupcióellenes kampányát, amely révén rendet teremthetett a párt, a hadsereg és a rendőrség soraiban - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

A korrupció járványos jellegű az egész állami szektorban, Trong politikája igen népszerűnek bizonyult a lakosság és egyes pártagok körében. Az elmúlt öt évet azonban emberi jogi szervezetek szerint a rendszer ellenzéke elleni fokozódó elnyomás is jellemezte.

A lelkiismereti okokból bebörtönzöttek száma a legutóbbi pártkongresszus óta 84-ről 170-re nőtt egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint, amely rámutatott, hogy egyre több ember kerül rács mögé az interneten kifejtett nézetei miatt.

Trong az első pártfőtitkár, akit a gazdasági reformok 1986-os beindítása óta harmadszor is megválasztanak a tisztségre.

2018 óta államelnök is, de lemond, mihelyst a parlament kiválasztja utódját. Ezt a tisztséget várhatóan a 66 éves Nguyen Xuan Phuc jelenlegi miniszterelnök tölti be, aki nagy megbecsülésnek örvend a koronavírus-világjárvány kezelése és a gazdasági eredmények miatt.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap 50 új koronavírus-fertőzöttről számolt be, többségük az északi Hai Duong tartományban csütörtökön feltárt új gócban fertőződött meg. A járvány legalább kilenc városra, így az ország gazdasági fővárosára, Ho Shi Minh-városra és a fővárosra, valamint több tartományra terjedt ki.

A délkelet-ázsiai országban eddig 1817-en fertőződtek meg és 35-en haltak meg a vírus okozta Covid-19-betegségben.

Rovatok