Index Vakbarát Hírportál

Elfajult a békésnek indult tegnapi bécsi tüntetés

2021. február 1., hétfő 13:53

Márciusban újrakezdjük – szólt a forradalmi szlogen Magyarországon, ami az osztrák sógorságban most februárra módosult. És miközben idehaza a hatósági szigor a hétvégén megakadályozta a lázadó vendéglátósok tiltakozását, Bécsben a rendőrök eleinte nem csupán biztosították a bezártságot megelégelők felvonulását, hanem rohamsisakjukat levéve szimbolikusan a tüntetők oldalára álltak. 

Egyértelmű volt, hogy teret kell adni a tüntetőknek, hiszen babakocsis gyermekes anyák voltak a résztvevők között 

– mondta Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány. 

A járvány miatt természetesen Ausztriában sem szabad gyülekezni, de ez nem akadályozta meg azt a tízezernyi embert, aki a tiltás dacára Bécs utcáira vonult. Ehhez képest nem is tűnik olyan soknak az a 10 letartóztatás és 850 feljelentés, amiről a nap mérlegeként beszámolt az osztrák belügyminiszter. Mert természetesen a nagy számú józan tiltakozó soraiba szélsőséges elemek is belevegyültek. Innentől kezdve pedig a rendőrök számára nem volt sétagalopp a randalírozók kordában tartása.

Az események alakították saját dinamikájukat, többen megpróbálták elfoglalni a parlamentet

– számolt be a nap sötétebb oldaláról Karl Nehammer, aki elődjét, Herbert Kicklt és pártját, a szélsőjobboldali FPÖ-t hibáztatta, hogy híveiket erőszakos akciókra hergelték. Ráadásul Kickl facebookos buzdítását olyanok is átvették, mint a neonáci Gottfried Küssel. Az APA információi szerint az egyik letartóztatott a vírustagadóként elhíresült Martin Rutter, aki több társával rátámadt a rendőrökre. A Twitteren újságírók elleni támadásokat bemutató videók is keringtek, és egyesek azt is tudni vélik, hogy Felső-Ausztriából busszal szállították a provokátorokat az osztrák fővárosba, akik minden erejükkel azon ügyködtek, hogy minél jobban eszkalálódjon a békésnek indult megmozdulás. Összesen négy egyenruhás sebesült meg az összecsapásokban, és a kedélyek csak az esti órákra nyugodtak le Bécsben.

Rovatok