Index Vakbarát Hírportál

Újabb beutazási szigorítás Csehországban

2021. február 1., hétfő 21:50

Szigorúbban ellenőrzik majd a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat február ötödikétől. Egyébként a cseh kormány már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását. Az akkori intézkedés nem érintette a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldieket. Ugyancsak kivételt képeznek az indokolt családlátogatások, az egészségügyi vagy szociális intézmények meglátogatása, valamint az esküvők és a temetések.

A mostani, péntektől életbe lépő szigorítás értelmében bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve. Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte, amelyben egy-egy szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg. Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg – jelentette az MTI prágai tudósítója. 

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad – derül ki a cseh külügyminisztérium közleményéből. Az ebbe a kockázati sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba.

Új követelmény, hogy ezen embereknek a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban is PCR-tesztet kell végeztetniük.

Ebbe a csoportba összesen 19 országot sorolnak be, többek között Németországot, Lengyelországot, Ausztriát, Franciaországot, Olaszországot is.

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, ahol azonnal karanténba kell vonulniuk.

Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, s ha az negatív eredményt hoz, a karantén megszűnik. Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 szintű légzésvédőt hordaniuk. Ebbe a legkockázatosabb sávba, a többi között, Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország tartozik majd.

Rovatok