Index Vakbarát Hírportál

Oroszország készen áll arra, hogy lecsatlakozzon a globális internetről

2021. február 1., hétfő 17:57 | aznap frissítve

A technológia készen áll erre. A törvényhozás szintjén is megszületett már minden döntés, de ez nem lenne egyszerű és én nagyon nem szeretném. Én egyelőre, őszintén szólva, nem látom előjeleit ennek, mert ez kétélű fegyver

– jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke.

Moszkvának kész terve van arra az esetre, ha az Egyesült Államok lekapcsolná az orosz internetet, ezt meg is tehetné, hiszen a világháló irányításához szükséges „kulcsjogok" amerikai kézben vannak – írta az MTI moszkvai tudósítója. 

Medvegyev példaként hozta fel, hogy régóta felmerült már Oroszországnak a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerről való leválasztásának gondolata, ezért, erre az esetre felkészülve kénytelen volt egy saját informatikai rendszert kiépíteni.

Potenciálisan ugyanez megtörténhet az internettel és akkor nem lesz hozzáférésünk a háló fő csomópontjaihoz

– mondta. Éppen ezért

Oroszország törvényt dolgozott ki annak érdekében, hogy szuverén módon irányíthassa saját szegmensét az interneten, különösen annak tekintetében, hogy az államigazgatás és rengeteg társadalmi funkció a világhálóra támaszkodik.

A törvény csak szükség esetén lépne életbe és akkor sem menne minden sikamlósan, az átállítás időbe tellene, de a Runet (az internet orosz szegmense) „működésének autonómiáját helyre lehet állítani, vagy létre lehet hozni" – mondta Medvegyev. 

Oroszországban jelenleg az összes közösségi oldal blokkolás és forgalomlassítás nélkül működik, ám ha ezek magatartása barátságtalanná válik és elutasítják az orosz információk közlését, akkor Moszkvának van eszköze ahhoz, hogy hatást gyakoroljon rájuk – közölte a biztonsági tanács elnöke, aznap, hogy Oroszország a közösségi média tartalmának blokkolását lehetővé tevő jogszabályt fogadott el. 

Rovatok