Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban is engedélyezték az AstraZenecát, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják

2021. február 2., kedd 20:56

Engedélyezték kedden az illetékes francia hatóságok az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják, miután más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére – írja az MTI a francia egészségügyi főhatóság (HAS) tájékoztatására hivatkozva.

Ez a harmadik koronavírus-elleni vakcina, amely forgalomba kerülhet Franciaországban.

Hiányoznak a 65 évnél idősebb páciensekre vonatkozó adatok. Ezek a következő hetekben érkeznek meg. Addig a használatát a 65 évnél fiatalabbaknak ajánljuk. Az ajánlást felülvizsgáljuk a kiegészítő klinikai adatok függvényében, amelyeket hamarosan megkaphatunk

– mondta sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, a hatóság vezetője. Hozzátette, hogy az AstraZeneca vakcinája nagyon könnyen kezelhető, nagyon hasonlóan az influenza-elleni oltáshoz, s ezért a hatóság ajánlása szerit gyógyszerészek és szülésznők is beadhatják, nem kizárólag csak ápolók vagy orvosok.

A HAS véleményét még a kormánynak is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez valószínűsíthetően megtörténik, Franciaország Németországhoz, Svédországhoz, Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan nem javasolja az idősebb korosztály számára ezt az oltást, ellentétben az Európai Gyógyszerügynökség véleményével. A hatóság arra számít, hogy Franciaország 10 millió adagot kap a következő három hónapban az AstraZeneca-vakcinából, s így további 5 millió francia veheti fel az oltást.

Rovatok