Index Vakbarát Hírportál

Atomenergia-ügynökség: Irán megkezdte az urándúsítást, megsérti az atomalkut

2021. február 2., kedd 19:47

Irán megkezdte az urándúsítást az IR-2m típusú, új generációs centrifugával a natanzi föld alatti atomlétesítményben, amivel megsérti a nagyhatalmakkal megkötött atomalkut – áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által a tagállamoknak küldendő jelentésében, amelyből egy példány a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott.

Irán már dúsított uránt egy 174 IR-2m típusú centrifugákból összekapcsolt, úgynevezett kaszkádban Natanzban. Teherán tájékoztatta a NAÜ-t, hogy három újabb IR-2m kaszkádot telepít Natanzban, ebből az egyiket helyezték most üzembe a NAÜ-jelentés szerint.

Az Ügynökség ellenőrizte, hogy a három fent említett IR-2m kaszkád közül a második telepítése közel van a befejezéshez, és a harmadik telepítése is megkezdődött

– derül ki a jelentésből.

A 2015-ben Bécsben, hat nagyhatalommal aláírt megállapodásban, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják az Irán elleni nemzetközi szankciókat, Teherán egyebek mellett vállalta, hogy nem telepít új generációs urándúsító centrifugákat. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, és ismét elrendelte a Teherán elleni szankciókat, mire válaszul Irán 2019-től fokozatosan beszüntette a szerződésben vállalt korlátozások teljesítését.

Juval Steinic izraeli energiaügyi miniszter szerint Iránnak mintegy fél évre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen atombombát előállítani – írta a Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli újság internetes kiadása. Az izraeli miniszter majdnem kétszer annyi időt becsült az első atombombához szükséges hasadóanyag létrehozásához, mint amire a Joe Biden elnök vezette amerikai kormány külügyminisztere, Antony Blinken számít.

Izrael tisztában van a Biden-kormány szándékával, hogy ismét érvényesítsék a 2015-ben Iránnal megkötött nemzetközi nukleáris megállapodást, amelyet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mindig is ellenzett.

Washington azzal érvel, hogy a Trump-adminisztráció kilépése az egyezményből visszaütött, mert arra késztette Teheránt, hogy hagyjon fel nukleáris tevékenységének korlátozásával.

Rovatok