Index Vakbarát Hírportál

Működni látszik a védőoltás Izraelben, csökken a fertőzöttek száma

2021. február 2., kedd 08:36

Csökken a hatvan év felettiek körében a fertőzöttségi arány, ahogy a megbetegedések száma is Izraelben. Ez pedig arra utal, hogy nem a lezárások, hanem a fokozott oltási kampánnyal sikerül visszaszorítani a koronavírus-járványt – írta a BBC.

A zsidó állam egészségügyi minisztériumának adatai szerint mintegy 750 ezer, mindkét dózissal beoltott hatvan év feletti közül csupán 0,07 százalékuk, 531 ember produkált pozitív koronavírustesztet hét nappal a második dózis megkapása után. Ennél pedig még kevesebben, 38-an betegedtek meg és kerültek kórházba. Mindazonáltal három halálesetet is feljegyeztek a hatvan év felettiek körében, úgy, hogy az áldozatok már megkapták a teljes védőoltást. 

A halálesetek vélhetően annak tudhatóak be, hogy még azelőtt megfertőződtek, hogy a szervezetük immunválaszt tudott volna adni a kórokozóra.

Izraelben konzisztensen beadják mindkét dózist: a másodikkal nem várnak tovább három hétnél. Korábbi adatok szerint az első oltás utáni napokban több mint 7000 fertőzést azonosítottak, 700-an betegedtek meg és 307-en haltak meg. 14 nappal később az első dózis beadása után azonban fokozatosan csökkentek az új esetszámok. 

A 9 milliós Izraelben 5 millió dózist adtak be, egymillió ember már megkapta mindkét adagot.

A BBC szerint egyelőre még kérdéses, hogy a beoltott emberek el tudják kapni és továbbadni a vírust, pont ezért a távolságtartás betartására kérik azokat is, akik már felvették a védőoltást. 

Vitatott az is, hogy a lezárások hozzájárultak-e a fertőzések számának csökkenéséhez, de az új adatok arra utalnak, hogy nem a lezárásnak, hanem a nagy fokú oltásnak köszönhető. 

Izrael második legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, a Maccabi is készített egy felmérést. 248 ezer beoltott ember közül csak 0,03 százalékuk, 66-an kapták el a vírust a második dózis megkapása után több mint egy héttel. A Maccabi becslései szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina 92 százalékos hatékonyságot mutat.  

Rovatok