Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: speciális ügyész kerestetik

2021. február 2., kedd 09:43

Szlovákiában négyen pályáznak a korrupciós ügyek miatt előzetesben ülő Dušan Kováčik után üresen maradt posztra, a Speciális Ügyészi Hivatal élére. A parlament alkotmányjogi bizottsága hétfőn két jelöltet hallgatott meg: az egyik legnagyobb eséllyel induló Peter Kyselt, majd a legtöbb vitát kiváltó jelöltet, Daniel Lipšicet – írja az Ujszo.com.

Peter Kysel ügyészként már régóta a különleges ügyészségen dolgozik, a szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályt vezeti. Korábban ő felügyelte a Basternák-gyilkosság kivizsgálását, jelen pillanatban a Júdás nevű ügy felügyelő ügyésze – ebben szerepelt Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is, aki öngyilkos lett a cellájában.

Kysel szerint a szlovák ügyészségeken katasztrofális volt a helyzet.

Amellett tör pálcát, hogy az extrém bűncselekményekkel ne a különleges ügyészség foglalkozzon.

Daniel Lipšic korábbi igazságügyi miniszter az egyetlen a jelöltek között, aki nem dolgozott ügyészként, és politikusi múltja, valamint az ellene született jogerős ítélet (egy ember halálát okozó közlekedési baleset miatt) a legnagyobb vitát kiváltó jelöltként tartották számon. Lipšic szerint azonban egyik dolog sem diszkvalifikálja őt: megszakítaná minden kapcsolatát a politikában aktív ismerőseivel, ha a parlament őt választaná meg.

Azt pedig nem tudja elképzelni, hogy a politika bármilyen módon is beleavatkozna a munkájába – a büntetőeljárásnak minden egyes esetben kizárólag bizonyítékokon kell alapulnia, semmi máson.

Hozzátette: abban az esetben, ha a különleges ügyészség olyan politikus ellen indítana eljárást, akivel Lipšicnek konfliktusa volt, ő semmiképpen nem felügyelhetné az ügyet, és nem avatkozhatna bele.

A jelöltek meghallgatása ma folytatódik, Ján Šanta és Vasiľ Špirko lép majd az alkotmányjogi bizottság elé. A különleges ügyészt a parlament választja meg, várhatóan februárban.

Rovatok