Index Vakbarát Hírportál

Irán nem enged az atomalkuból

2021. február 3., szerda 14:38

Irán semmilyen változtatást nem fog elfogadni a 2015-ben Bécsben aláírt nukleáris megállapodásban - jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök.

Egyetlen paragrafus sem fog megváltozni a nukleáris megállapodásban, és nem lesznek új tárgyalók sem (...). Az erről szóló megjegyzések lényegtelenek és haszontalanok

- mondta az elnök az állami televízióban.

Róháni kijelentését megelőzően az iráni nukleáris programról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodás amerikai és európai aláírói felhívást intéztek arra, hogy a felek a jövőbeni tárgyalásokon egyeztessenek egymással Irán közel-keleti politikájáról és rakétaprogramjáról is. Emmanuel Macron francia elnök felhívást intézett Szaúd-Arábiához, Irán riválisához, hogy csatlakozzon a tárgyalásokhoz.

Irán a megállapodásban vállalt kötelezettségeit 2019-től fokozatosan elkezdte felmondani, miután Donald Trump előző amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és azóta több lépcsőben szankciókkal sújtotta Iránt.

A 2015-ös atomalku célja megakadályozni Iránt abban, hogy komolyabb mennyiségű dúsítotturán-készletet halmozzon föl, amelyet nemcsak atomreaktorokban, hanem nukleáris robbanófejekhez is fel lehet használni.

Irán tagadja, hogy valaha is nukleáris arzenált akart volna kiépíteni.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy izraeli becslések szerint

Iránnak mintegy fél évre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen atombombát előállítani

Antony Blinken új amerikai külügyminiszter közölte: azon fog dolgozni a nemzetközi partnerekkel, hogy egy erősebb nukleáris megállapodást kössenek Iránnal.

A dpa megjegyzi: a lehetőségek erre korlátozottak, mivel Irán a júniusi elnökválasztásra készül. Róháni az elnöki tisztségben eltöltött két ciklusa miatt már nem indulhat. A dpa szerint ha enyhítenének az Iránnal szembeni amerikai szankciókon, az erősítené a mérsékelt politikai erőket a voksoláson.

Teherán korábban közölte: amennyiben az Egyesült Államok visszatér a megállapodáshoz, úgy Irán is tartja magát az egyezményhez.

Rovatok