Index Vakbarát Hírportál

Felelősségre vonná az ukrán elnököt az ellenzék

2021. február 3., szerda 13:46

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő alkotmányos felelősségre vonását (impeachment) kezdeményezte szerdán az ellenzék, miután az államfő rendeletében pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtott az ellenzékhez kötődő három tévécsatornát, gyakorlatilag megvonta tőlük a működési jogot, illetve öt évre szóló büntetőintézkedéseket vezetett be a tulajdonosuk, Tarasz Kozak ellenzéki politikus ellen – számol be orosz lapértesülésekre hivatkozva az MTI.

A szankciókról szóló rendelet kedd éjszaka jelent meg az elnöki hivatal honlapján. Zelenszkij a rendelettel életbe léptette a nemzetbiztonsági tanács aznapi döntését. Összesen nyolc jogi személy ellen vezetett be korlátozó intézkedéseket, többek között a 112 Ukrajina, a News-One és a Zik televízió ellen. Mindhárom tévé már kedden megszakította a sugárzást, adásaik csak a YouTube videomegosztó portálon követhetők.

Julija Mendelj elnöki szóvivő azzal indokolta a lépést, hogy ezek a tévétársaságok az orosz propaganda eszközeivé váltak Ukrajnában, és Oroszországból pénzelik őket.

Az ellenzék a legfelsőbb bírósághoz fordul, és kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását, arra hivatkozva, hogy a mindenkori államfő nem vezethet be szankciókat ukrán vállalatok és polgárok ellen.

Rovatok