Index Vakbarát Hírportál

Már nem vesznek fel annyi hitelt a románok

2021. február 3., szerda 14:58

Nyolc év után először csökkent tavaly Romániában az új fogyasztási és jelzáloghitelek volumene, amelynek értéke 34,3 milliárd lej (1 román lej 73 forint) volt, 7 százalékkal alacsonyabb az előző évinél - derült ki a Román Nemzeti Bank adataiból.

A román Ziarul Financiar pénzügyi napilap online kiadásában szerdán ismertetett adatok szerint a lej és az euró alapú fogyasztási hitelek értéke 19,3 milliárd lej volt, míg a lej és euró alapú jelzáloghiteleké 15 milliárd lej.

Legutóbb 2012-ben jegyeztek csökkenést, akkor a lakossági hitelek az előző évi 20 milliárd lejről 13,2 milliárd lejre csökkentek az akkori nemzetközi gazdasági válság hatására. Azóta folyamatosan felfelé ívelt a fogyasztási és jelzáloghitelek volumene, amely 2019-ben elérte a 36,9 milliárd lejt.

Tavaly tavasszal a koronavírus-járvány hatására a fogyasztási hitelek iránti kereslet csökkent, ősszel azonban ismét megnövekedett. Ugyanakkor a jelzáloghitelek iránti kereslet tavasszal sem esett vissza, mivel a járvány nem éreztette hatását a román ingatlanpiacon, a korlátozások miatt az emberek tágasabb ingatlanokat kerestek, főleg a házak iránt nőtt meg a kereslet. A tavaly felvett lakossági hitelek több mint 98 százaléka lej alapú volt.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Rovatok