Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában mától szinte mindenhez negatív teszt kell

2021. február 3., szerda 11:29

Mától az intézményekbe való belépéshez negatív PCR- vagy antigéntesztekre van szükség, amelyek nem régebbiek január 27-nél. Negatív teszttel lehet csak belépni az óvodákba, iskolákba és a munkahelyre is, írta meg a körkép.sk.

A feltétel alól mentesülnek azok az alkalmazottak, akik igazolással tudják bizonyítani, hogy az elmúlt három hónapban átestek a fertőzésen.

A „jó” besorolású járásokban nem kell negatív teszt a munkába járáshoz, de a kijárási tilalom ott is érvényes, a háztartások nem látogathatják egymást.

Az élelmiszerüzletekbe, drogériákba és gyógyszertárakba való belépéshez sem kell negatív teszt, de kérhetik a tanúsítványt a benzinkutaknál, a postán, a bankokban, a biztosítónál, az újságosnál, a könyvtárban vagy az optikusnál. Kell teszt az egyéni sporthoz, mint például a kocogáshoz is.

A kötelezettség nem vonatkozik a tíz évnél nem idősebb gyerekekre és a hatvanöt év felettiekre, valamint azokra, akik hozzátartozójukat gondozása céljából hagyják el otthonukat. Nem kell teszt temetésen, esküvőn vagy keresztelőn részt vevőknek, ám ezeken továbbra is legfeljebb hatan vehetnek részt.

A kivételek között szerepel maga a tesztelés, aki tehát lemaradt, az pótolhatja. A beoltottak közül csak azok mentesülnek a negatív teszt kötelezettsége alól, akik legalább 14 napja túl vannak a második adag vakcinán is.

A rendelkezés a következő járásokat érinti: Dunaszerdahelyi, Nagytapolcsányi, Galgóci, Simonyi, Vágsellyei, Komáromi, Nagyrőcei, Galántai, Breznóbányai, Lévai, Aranyosmaróti, Báni, Zsarnócai, Mezőlaborci, Kassa környéki, Érsekújvári, Tőketerebesi, Rozsnyói, Korponai, Malackai, Bazini, Garamszentkereszti, Poltári, Nagyszombati, Nagybiccsei, Szenci, Homonnai, Szinnai, Gyetvai, Vágújhelyi, Szenyicei, Privigyei és a Zólyomi járásokat, valamint Kassát.

(Borítókép: Egy férfi koronavírusteszten Szlovákiában. Fotó:  Zuzana Gogova / Getty Images Hungary)

Rovatok