Index Vakbarát Hírportál

Teljes a káosz, csurig teltek az orosz fogdák

2021. február 4., csütörtök 21:50

Nem tudnak mit kezdeni a kedden szabadságvesztésre ítélt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és szövetségesei felhívására utcára vonuló, s közülük mintegy 10 ezer őrizetbe vett emberrel. Egyszerűen nincs hely a fogdákon, olyannyira, hogy voltak olyan őrizetbe vett emberek, akik órákon át ingáztak a rendőrőrsök és a bíróságok között, de előfordult az is, hogy egyszerűen a rendőrségi furgonokban hagyták őket. 

A túltengés miatt a Moszkva melletti Szaharovóban lévő migrációs központot is ideiglenesen átalakították az őrizetesek elhelyezésére, és állítólag folyamatosan érkeznek a tiltakozókkal teli rendőrségi furgonok. 

Szergej Szmirnov, a Mediazona ellenzéki hírportál főszerkesztője is ide került. Az újságírót szerdán 25 napos elzárásra ítélték, amit azzal indokoltak, hogy január 20-án továbbított egy Twitter-üzenetet, amely tartalmazta a Navalnijék által meghirdetett január 23-i megmozdulás dátumát és időpontját. Az eredeti üzenet a Tarakani (Csótányok) orosz punkzenekar frontemberétől származik, Szmirnov pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire hasonlítanak egymásra. A "poént" az orosz hatóságok nem értékelték, a főszerkesztőt január 30-án őrizetbe vették, amikor az utcán sétált kisfiával.

Szmirnov egy, nyolc embernek szánt cellában idővel huszonhét másik emberrel zsúfolódott össze Szaharovóban, jóllehet, azóta átkerült egy más helyiségbe, ahol már csak hárman vannak. 

 A női fogdákon sem éppen rózsás a helyzet.

Moszkva emberi jogi ombudsmanja firtatta a felvételekkel alátámasztott állításokat a szaharovói központról. Tatjana Potljajeva állítása szerint meglátogatta a fogdákat, ahol üres ágyakat látott, annak pedig nyomát sem, hogy sorra érkeznének az őrizetbe vett tiltakozókkal tömött rendőrségi furgonok. Az orosz belügyminisztérium pedig közleményben reagált az internetet bejáró felvételekre, melyekről azt mondta: nem „objektívek".  

Ahhoz képest, hogy a tüntetések résztvevőit, illetve azok szervezőit a legtöbb esetben járványügyi szabályok megsértésének címén vették őrizetbe, szállításukkor és elhelyezésükkor semmilyen járványügyi előírást nem vettek figyelembe – mutatott rá a euronews

Eközben Dmitrij Peszkov magukat a tiltakozókat tette felelőssé azért, hogy túlterhelődött a büntetés-végrehajtási rendszer. Mint mondta, a helyzetet nem a hatóságok, hanem a nem engedélyezett tüntetések résztvevői idézték elő. 

Az őrizetbe vettek ügyében eljáró bíróságok egyelőre mintegy 750 embernél rendelték el a letartóztatást, 500 esetben szabtak ki pénzbírságot. 

Az orosz hatalom úgy tűnik, mindenképpen elejét akarja venni annak, hogy a jövőben újabb, tömeges tüntetéseket szervezzenek. Bár már megbírságolta a tüntetésre vonatkozó tartalmakat nem törlő közösségi médiákat (Facebook, Twitter, TikTok), és érvénybe lépett az a törvény, amely a közösségi média működtetőit bizonyos tartalmak, így a nem engedélyezett tüntetésekre való toborzás blokkolására kötelezi, újabb jogszabállyal tervezik csírájukban elfojtani a megmozdulásokat. Az orosz felsőház tájékoztatáspolitikai bizottsága egy olyan törvény megalkotását kezdeményezte, amellyel már magát a közösségi médiaszolgáltatót lehetne blokkolni, ha nem engedélyezett tüntetésekre való felhívásokat közöl. 

A jövőbeni forrongások megakadályozása érdekében úgy tűnik, Navalnijt hosszú távra el akarják távolítani a közéletből. Orosz sajtóértesülések szerint az ellenzékit pénteken ismét bíróság elé állítják, ezúttal egy világháborús veterán, Ignat Artyomenko becsületének megsértése és rágalmazása miatt. Artyomenko megjelent egy, a tavalyi orosz alkotmánymódosítást éltető reklámfilmben, amelynek szereplőit a politikus „lakájoknak" és „az ország szégyenének" nevezte – írta az MTI moszkvai tudósítója. Arról pedig még szó sem esett, hogy Navalnij ellen újabb nyomozást indítottak decemberben: azzal gyanúsítják, hogy az általa alapított, a Vlagyimir Putyinnak tulajdonított kastélyról szóló videót publikáló Korrupciós elleni Küzdelem Alapítványhoz beérkező adományokból mintegy egymilliárd forintnak megfelelő összeget elsikkasztott. 

Maga az ellenzéki egyébként csütörtökön adott életjelet magáról az Instagramon és saját honlapján. Üzenetében arra kérte követőit, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, hiszen csak a félelmükön való felülkerekedéssel tudják „megszabadítani ″Oroszországot „egy maréknyi tolvaj megszállótól". 

Rovatok