Index Vakbarát Hírportál

Diktátornak nevezte Micolás Madurót az amerikai külügyi szóvivő

2021. február 4., csütörtök 06:32 | aznap frissítve

Washington a közeljövőben nem tervez semmiféle közvetlen párbeszédet Nicolás Maduróval, akit továbbra sem tekint Venezuela törvényes államfőjének, jelentette ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerdán, diktátornak nevezve Madurót.

Nicolás Maduro egy diktátor, ehhez nem fér kétség – szögezte le Ned Price, hozzátéve, hogy a Biden-adminisztráció – akárcsak Donald Trump volt amerikai elnök kabinetje – Juan Guaidót, a venezuelai ellenzék vezetőjét ismeri el a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének.

Price hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is a demokratikus átmenetet támogatja Venezuelában, ez pedig csak tisztességes és szabad elnök– és parlamenti választások révén valósítható meg.

Caracas és Washington 2019-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait, miután több tucat ország, élükön az Egyesült Államokkal Guaidót ismerte el ideiglenes venezuelai elnökként arra hivatkozva, hogy Maduro elcsalta a 2018-as elnökválasztást.

Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. Ráadásul a Maduro vezette Szocialista Párt vette át az ellenőrzést a venezuelai törvényhozás felett az ellenzék által bojkottált decemberi parlamenti választás révén. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közölte, hogy nem ismerik el sem a voksolást, sem annak eredményét.

Rovatok