Index Vakbarát Hírportál

Macron: a kínai vakcina elősegítheti az új vírusvariánsok terjedését

2021. február 4., csütörtök 21:54

 "Egyáltalán semmilyen információm nincsen a kínai vakcináról. Nem kommentálom, de ez tény" – mondta Emmauel Macron francia elnök az MTI tudósítása szerint egy, az Atlantic Council nevű agytröszt által a nagy nemzetközi témákról szervezett beszélgetésen. Úgy fogalmazott, hogy 

közép- és hosszútávon szinte biztos, hogy ez az oltóanyag nem megfelelő, az új variánsok terjedését megkönnyíti, semmiképpen sem oldja meg a helyzetet az országokban"

– hangsúlyozta a francia elnök.

"Brazília, a manausi helyzettel valószínűleg jó példa arra, hogy mi történhet, amikor sok a fertőzött, másokat pedig már beoltottak, és megjelenik a Covid-19 egyik új formája" –  mondta Emmanuel Macron, utalva arra, hogy a városban az első járványhullámban nyájimmunitásig terjedő fertőzést elszenvedett lakosság most a második járványhullámot is csúnyán megszenvedi, mivel itt dominánssá vált a brazil koronavírus variáns.

"A vírusnak a vakcinával történő kezelése megköveteli, hogy bizonyosak legyük abban, hogy megfelelő az oltóanyag, hogy a vakcina egyértelműen a leghatékonyabb a különböző variánsokkal szemben, mégpedig átlátható információk segítségével. És úgy vélem, hogy ebben a WHO-nak nagyon fontos szerepe van az eredeti Covid és a variánsok elleni különböző oltóanyagok hatékonyságát és potenciális toxicitását illetően" – tette hozzá Emmanuel Macron.

A francia elnök szerint a járványkezelés "globális és összehangolt megközelítést", valamint "a világon a lehető legjobb kutatók ellenőrzésével átlátható és érvényes tudományt" igényel.

Nem ez a helyzet jelenleg a kínai vakcina esetében. Számomra a rövid távú hatékonyság a közép távú hatékonyság kárára lehet ebben a helyzetben"

 – tette hozzá. Emmanuel Macron kiemelte, hogy Kína az elmúlt hónapokban hatékony "vakcina-diplomáciát" folytatott a balkáni és afrikai országokban "számunkra nem teljesen egyértelmű méretekben, de látványos diplomáciai sikerekkel".

"Ebből úgy tűnhet, hogy hatékonyabbak, mint a multilaterális megközelítés, amivel mi élünk hónapok óta. De úgy gondolom, hogy ha globális és összehangolt a hozzáállásunk, akkor hosszútávon mi hatékonyabbak lehetünk" – vélte a francia elnök.

(Borítókép: Emmauel Macron 2021. február 4-én. Fotó:  Chesnot / Getty Images)

Rovatok