Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormány atomenergiában gondolkozik

2021. február 4., csütörtök 20:00

Lengyelország 2040-ig hat nukleáris reaktort kíván üzembe helyezni. Jelenleg Lengyelország nem használ atomenergiát – írja a G7.hu. A lengyelek hét éve tervezik, hogy atomerőművet építenek, 6-9 gigawatt energiát termelve.

A tervek szerint az első blokkot 2026-ban el kell kezdeni építeni, hét évvel később pedig már áramot kell termelnie. Azzal számolnak, hogy a lengyel vállalkozások részesedése a munkákból a 70 százalékot is elérheti. (Idehaza a paksi bővítésnél a 40 százalékos magyar részaránnyal kalkulálhatnak, a portál szerint.)

A varsói kormány azzal kalkulál, hogy 25-38 ezer új munkahely jön majd létre a program megvalósítása során.

Eddig csak két pomerániai, Gdansktól északnyugatra lévő terület került szóba, a Business Insider lengyel kiadása szerint Poznantól keletre illetve Lództól délnyugatra lévő helyszín is esélyessé vált. 

A lengyel kormány szerint az atomerőművek építésére a klímaváltozás megfékezését szolgáló energiaátmenet miatt van szükség. Napjainkban az ország energiagényének mintegy háromnegyedét szénből állítják elő, ennek aránya optimális esetben 2030-ra mintegy 38 százalékra csökken.

Rovatok