Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlatják a görög diáktüntetéseket

2021. február 4., csütörtök 16:32 | aznap frissítve

Több ezer diák gyűlt össze csütörtökön Athénban, tiltakozva a felsőoktatást érintő változtatások ellen, amelyeket a kormány kezdeményezett – írja az ekhatimerini.com nevű görög portál. 

A görögök már hetek óta tiltakoznak Athén utcáin a törvénytervezet miatt. A javaslat – elfogadása esetén – 

többek közt szigorítaná a felvételihez szükséges minimális ponthatárokat, korlátozná az egyetemi képzésben eltölthető évek számát, valamint egyfajta „egyetemi rendőrséget” is létrehoznának egyetemi és főiskolai campusokon. 

A demonstrációkat az sem akadályozta meg, hogy a görög rendőrség nemrég minden százfősnél nagyobb gyülekezést betiltott egy hétre, a járványhelyzetre hivatkozva.

A helyben készült videók tanúsága szerint a tiltás ellenére ma elözönlötték az utcákat a tüntetők. 

 A tiltakozók és a rohamrendőrök a parlament előtt már össze is csaptak. A hírek szerint a tüntetők közül valaki petróleumbombát dobott a rendőrökre, amire az egyenruhások könnygázzal és rohammal válaszoltak. 

A demonstráció másik gócpontja a jelek szerint a görög Nemzeti Bank épülete előtt volt, az  épületet vörös festékbombákkal dobálták meg a tiltakozók. 

Az egyik videón robbanások vagy lövések is hallhatók, de nem tisztázott, hogy mi történhetett ott.

Athén mellett Thesszaloniki városában is tiltakoztak az emberek, itt a rendőrök ugyancsak bevetették a könnygázt, miután kövekkel és petróleumbombákkal dobálták meg őket. 

Rovatok