Index Vakbarát Hírportál

Aggódik a Super Bowl miatt a járványügyi igazgató

2021. február 5., péntek 21:49

A koronavírus elleni oltóanyag szétosztásához aktív szolgálatban lévő több mint ezer amerikai katona bevetését hagyta jóvá pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

Andy Slavitt, az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának rangidős tanácsadója elmondta: az első kontingens tíz napon belül érkezik meg a járvány által különösen erősen sújtott Kalifornia oltási központjaiba.

A katonák döntő szerepet fognak játszani abban, hogy naponta ezreket lehessen beoltani így biztosítva, hogy minden amerikai, aki vakcinát akar, azt meg is kapja

– mondta Slavitt.

A koronavírus elleni küzdelemben, illetve az oltási kampányban eddig a tagállamok által irányított nemzeti gárdákat vetették be, de a szövetségi hadsereget még nem.

Joe Biden amerikai elnök mintegy száz tömeges oltóközpont létrehozását sürgette egy hónapon belül az Egyesült Államokban. Kettő ezek közül Kaliforniában fog megnyílni.

Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) bejelentette, hogy meghaladta a 450 ezret a koronavírus okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban. A napi halálozások száma továbbra is magas, több mint háromezer, bár a fertőzések száma csökken, és egyre több oltóanyag érkezik.

A CDC igazgatója, Rochelle Walensky az Associated Press hírügynökségnek azt mondta, hogy a fertőzések számának javuló tendenciáját ellensúlyozhatják, hogy az emberek összejöveteleket tartanak. Kijelentette:

Teljesen őszintén aggódom a vasárnapi Super Bowl miatt.

Rovatok