Index Vakbarát Hírportál

Brazília újabb 20 millió adag vakcinát venne a Sinovactól

2021. február 5., péntek 11:42

Brazília újabb 20 millió adag vakcinált venne a Sinovac CoronaVac elnevezésű készítményéből az eddig ismert 100 millió adagos szerződött mennyiségen felül – közölte a Reuters Joao Doriára, Sao Paolo állam kormányzójára hivatkozva. A kormányzó szerint erről már tárgyalnak a kínai gyógyszercéggel. 

Az egyébként Bolsonaro elnök elhibázott járványkezelését erősen bíráló, és elnöki ambíciókat dédelgető kormányzó volt az egyik motorja annak, hogy Brazília masszív klinikai tesztelésbe kezdett a kínai vakcinával. Az országban a CoronaVac mellett egyedül az AstraZeneca védoltása kapott használati engedélyt.

A nemzeti oltási terv szerint mindkettőből belföldi előállítással látnák el a latin-amerikai országot 2022-re. Azonban míg az AstraZeneca vakcinájának csomagolásához még mindig az engedélyezésre vár a Fioruz központ, addig a SinoVacot már forgalmazza is a Butantan Intézet. 

A brazil teszteredmények szerint 50 százalékos hatékonyságot mutató CoronaVacra épített járványkezelés miatt egyre többen vetik fel, hogy érdemes volna más, a piacon kapható nagyobb hatékonyságú védőoltásokat is kipróbálni. Brazíliában ugyanis kifejezetten sok áldozatot követel a koronavírus-járvány, ráadásul az ország már saját vírusvariánst is kitermelt. 

Rovatok