Index Vakbarát Hírportál

Indiai szitoklavina zúdult Rihannára egy tweetje miatt

2021. február 5., péntek 09:01

Január végén nem várt helyről kaptak támogatást az indiai farmerek, akik hónapok óta tüntetnek az újdelhi kormánynak a mezőgazdaság liberalizációját célzó törvényei ellen. Rihanna kedden egy Twitter-üzenetében a CNN hírére reagálva, mely szerint a földművesek összecsaptak a hatóságokkal Újdelhiben, csupán azt a kérdést vetette fel, hogy „erről miért nem beszélünk?".

Nem is kellett több indiai politikusoknak, közéleti személyiségeknek és internet trolloknak, rögtön beleszálltak az amerikai énekesnőbe.

A szitoklavinát Amit Sah belügyminiszter az #IndiaAgainstPropaganda (India a propaganda ellen) és #IndiaTogether (Indiai együtt) hashtagekkel indította el. Maga a tárcavezető, ahogy arra a hashtagek is utalnak, propagandával vádolta meg a Twitteren 100 millió követővel bíró énekesnőt. Mint írta, nincs az a propaganda, amely megtörheti India egységét. 

A belügyminiszter üzenetét bollywoodi színészek, krikettsztárok, televíziós bemondók és Rihannát szidalmazó kommentelők követték, ami felveti annak lehetőségét a BBC szerint, hogy a kampányt Narendra Modi indiai miniszterelnök pártja, a kormányzó Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) közösségi média menedzserei koordinálták.

Szacsin Tendulkar krikettsztár még finoman fogalmazott: Rihanna tweetjéről annyit posztolt, hogy a külső erők szemlélői lehetnek az eseményeknek, de résztvevői semmiképpen sem.

Mások azonban már karikatúrákkal élve jelezték, hogy nem kérnek a „külföldi okoskodásból". 

Volt olyan BJP-s politikus, aki az India nemzeti sportjának számító krikettet használta hasonlatként Rihanna elutasításához. 

A BJP-t támogató trollok már sokkal messzebbre mentek: az énekesnőt bántalmazó exét, Chris Brownt dicsérték, amiért „befogta Rihanna száját".

A kormányközeli televíziócsatornák sem fogták vissza magukat. A BBC tudósítása szerint olyan szalagcímekkel számoltak be Rihanna figyelemfelhívására, amikben az énekesnőt „egy rosszul informált kívülállónak" nevezték, aki része az India megosztására törekvő cselszövésnek. Az egyik hírolvasó pedig gyanúsan iszlamofób kérdést vetett fel. Az pedzegetve, hogy az énekesnő vajon muszlim vallású, azt kérdezte: Rihanna valódi neve nem Rehana? Ez már csak azért is fontos, mert a BJP regnálása óta fokozódott az indiai muszlim közösségekre gyakorolt nyomás és az ellenük irányuló diszkrimináció. 

Az egyik legkirívóbb szereplője a Rihanna-ellenes médiakampánynak talán Kangana Ranaut bollywoodi színésznő: tweetek hadát zúdította az amerikai sztárra, bírálva a munkásságát, a zenéjét, a külsőjét, azon belül is a bőrszínét. Több posztban is „pornósztárnak" vagy „pornós énekesnek" nevezte, máshol pedig önmagát hasonlítva hozzá, lekicsinylően baloldali, liberális példaképnek állította be Rihannát. Mindemellett azt pedzegette, hogy fizettek az énekesnőnek a szóban forgó Twitter-üzenetért. 

Egyébként meglehetősen népszerű lett az a teória, hogy Rihanna részt vesz egy, az India megosztására irányuló összeesküvésben, és külföldi erők szolgálatában áll. Az énekesnő egy képen szerepel például Zulfikar Bohari pakisztáni politikussal, ami egyes kommentelők szerint bizonyíték arra, hogy Rihanna pénzt kapott a posztjáért.

India-ellenességgel megvádoltak listáján nemcsak Rihanna foglal el kiemelt helyet. Greta Thunberg svéd klímaaktivista és Mia Khalifa libanoni születésű volt pornósztár is szolidaritását fejezte ki az indiai földműveseke mellett. A kormánypárti reakciókat ellenük jól szemléltei az alábbi,  kép. 

 És hogy miről szól maga a földművesek tiltakozása? 

Az új jogszabályok értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasakká válnak, a földművesek pedig attól tartanak, a nagyvállalatok így olyan alacsony árakat szabnak, amelyek tönkre teszik őket. 

Jóllehet a kormány az év elején felajánlotta, hogy 18 hónapra felfüggeszti a törvényeket, hogy ez alatt az idő alatt a felek egy mindenki számára megfelelő megoldást találjanak, a tiltakozók a törvények visszavonását követelik. Több tízezer földműves ütött tábort az Újdelhibe vezető utak mentén, többször eltorlaszolva az utakat. Legutóbb már a főváros központjába is bejutottak, aminek következtében összecsapások törtek ki köztük és a rendfenntartók között. Szombatra újabb blokádot terveznek, amire a hatóságok nagy erőkkel készülnek. 

Annak fényében, hogy az 1,3 milliárdos ország lakosságának mintegy fele az agrárszektorban dolgozik, a mintegy 150 millió, földtulajdonnal rendelkező farmer tiltakozása az egyik legnagyobb kihívás a Modi vezette, 2014 óta hatalmon lévő kormány számára.

Rovatok