Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: nehéz hetek várnak Portugáliára

2021. február 5., péntek 06:43 | aznap frissítve

Csökkent az új esetek száma Portugáliában, ahol már a járvány harmadik hulláma tombol – írja az MTI. 

Marta Temido egészségügy-miniszter jelentette be, hogy lassult a járvány terjedése az előző hetekhez képest. 

Ugyanakkor nehéz hetek várnak még ránk

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

A 10,3 milliós lélekszámú Portugáliában – ahol az elmúlt hetekben a heti új fertőzöttek és új halálesetek száma a legmagasabb volt a világon lakosságarányosan –, a hét első felében több kórház is megtelt a koronavírus-fertőzöttekkel. 

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint szerdán a kórházak intenzív osztályai kihasználtságának országos átlaga 90,3 százalékos volt.

A portugál járványhelyzetet jelentősen súlyosbította az, hogy az ország – sok másik állammal ellentétben – tavaly decemberben nem zárkózott be az új vírusvariánsok megjelenésekor. Sőt, december 23. és 26. közt még fel is függesztették a korlátozásokat.

Az esetszámok növekedése miatt januárban súlyos korlátozásokat kellett bevezetniük, de a hónap végére még ezek ellenére is elérte a csúcspontját a járvány.

Így a csütörtökön regisztrált napi 8000 új fertőzött csökkenést jelent a januári 28-i, közel 16,5 ezres rekordhoz viszonyítva.

A kórházban ápoltak száma szintén csökkent: a járvány márciusi kezdete óta 748 858 embert fertőzött meg a koronavírus, és 13 482-en haltak bele a betegségbe.

Más európai uniós tagállamokhoz hasonlóan Portugáliában is lassabb az oltási kampány, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban, és heves bírálatot váltott ki, hogy egyeseket előbb oltottak, mint ahogy a program szerint rájuk került volna a sor.

Mindenkit be fogunk oltani – de nem tudja mindenki egy nap alatt megkapni az oltást 

– mondta Graca Freites országos tiszti főorvos az újságíróknak. „Az embernek bízniuk kell a rendszerben. A rendszer mindenkit behív az oltásra” – tette hozzá. 

Francisco Ramos, a portugáliai oltási kampány vezetője szerdán lemondott, miután beismerte, hogy „szabálytalanságok" történtek a Vöröskereszt Kórházban – amelynek ő a vezetője – a dolgozók oltásra történő besorolásában.

Rovatok