Index Vakbarát Hírportál

Két tűz közé került a brit kormányzat Észak-Írországban

2021. február 5., péntek 09:14 | aznap frissítve

Le kellett állítani a Nagy-Britannia és Észak-Írország közti exportáruk ellenőrzését amiatt, hogy  unionisták fenyegetéseket intéztek a kikötőkben  – írja a napi.hu. 

Az ellenőrök biztonsága érdekében fel kellett függeszteni Észak-Írország legnagyobb kikötőiben a Nagy-Britanniából érkező áruk EU-s protokoll szerinti átvizsgálását, mivel fenyegető feliratok jelentek a kikötők környékén. 

A tiltakozók azt kifogásolják, hogy a Brexit miatt visszaállt a vámhatár az Ír-tengeren.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió ugyanis megállapodott arról, hogy Észak-Írország az egységes európai piac és a vámunió része marad, mert ezzel biztosítja, hogy az ír-északír határ továbbra is szabadon átjárható maradjon.

Az északír brit unionista pártok  viszont attól tartanak, hogy ezzel elindult országuk kiválása a brit unióból és egyesülése Írországgal, ezért ellenzik az EU-s protokoll alkalmazását.

Ráadásul a brit kormányzat a kérdés tekintetében lényegében két tűz közé került,

A tengeri vámhatár nélkül ugyanis a két ír állam között lenne határellenőrzés, ez pedig az ír nacionalisták tiltakozását váltaná ki. 

A brit unionisták eközben egyre erőteljesebben követelik Boris Johnsontól, hogy vezessen be olyan különleges intézkedéseket, amelyek felülírják az uniós protokollt.

A feszültséget csak tetézte az, hogy az Európai Bizottság január 29-én rövid időre az EU-n kívüli országnak minősítette Észak-Írországot és leállította a koronavírus-vakcina szállítását az országba.

A kikötőkben megjelenő fenyegetéseket  politikai hovatartozástól függetlenül mindegyik politikai oldal elítélte, illetve a rendőrség is nyomozást indított az ügyben.

Rovatok