Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna minden szomszédja vörös besorolást kapott

2021. február 5., péntek 18:45

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, az elmúlt napon csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel. Magyarország közben ismét vörös besorolást kapott − adta hírül az MTI. Ukrajna minden szomszédja a kockázatos minősítést kapta, mivel a koronavírusos megbetegedések előfordulása százezer lakosra számítva mindenütt magasabb volt az elmúlt 14 napban, mint Ukrajnában. A szomszédos országok közül a legjobb mutatója Magyarországnak (163,8), a legrosszabb pedig Szlovákiának (468,4) lett.

A kockázatos országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre, amit a határidő letelte előtt csak negatív PCR-teszttel hagyhatnak el, illetve 48 órán belül készült negatív teszteredménnyel kell érkezniük Ukrajna területére.

Ukrajnában a hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 4923 új esetet azonosítottak, az elhunytak száma 158. Előző nap több mint nyolcezren gyógyultak meg, az aktív betegek száma így csaknem három és fél ezerrel csökkent, 1885 beteg került kórházba koronavírus gyanújával.

Az országos karantént legalább április végéig meg fogják hosszabbítani, a későbbiekben visszatérhetnek a területenként eltérő korlátozásokhoz − mondta Denisz Smihal miniszterelnök.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese pénteken kijelentette: 

az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei és Krím félszigeti területekről az ukrán kormány által ellenőrzött oldalra beutazó ukránok ingyen kaphatnak majd koronavírus elleni vakcinát az oltási pontokon.

Az országban februárban várható az első, koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány: 117 ezer dózis Pfizer–BioNTech vakcina érkezik a Covax nemzetközi kezdeményezésen keresztül. Ezenfelül a második negyedév végéig várható 2,2-3,7 millió közötti oltóanyagdózis az AstraZeneca vállalattól. Az oltások valamikor február közepén kezdődnek meg, elsőként egészségügyi alkalmazottakat, valamint időseket és krónikus betegeket terveznek beoltani.

Az oltások Ljasko szavai szerint ingyenesek és önkéntesek lesznek.

Rovatok