Index Vakbarát Hírportál

Újra megnyílnak az iskolák Romániában

2021. február 5., péntek 17:26

Hétfőtől a Romániában található 3181 település közül 2129-ben minden diák visszatérhet az iskolába − közölte Sorin Cîmpeanu román oktatási miniszter. A tárcavezető Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel tartott sajtóértekezletén ismertette azt a közös miniszteri rendeletet, amely szerint a hatóságok a fertőződések számának csökkenését látva most úgy döntöttek: hétfőtől megnyitják az iskolákat azokon a településeken, ahol nem rendeltek el vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt.

Azokon a településeken minden diák mehet iskolába, ahol a megelőző két hétben a lakosság kevesebb mint egy ezrelékénél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

Az egészségügyi miniszter szerint az iskolákat antigéngyorstesztekkel látják el, hogy mielőbb azonosítani lehessen a fertőzötteket. Ha egy alsó tagozatos osztályban fertőzés jelenik meg, 14 napra felfüggesztik a jelenléti oktatást. Ha egy felső tagozatos vagy gimnáziumi osztály tanulója fertőződik meg, az iskola vezetése dönthet arról, hogy csak az illető kontaktjait vagy az egész osztályt karanténba helyezi-e, a második fertőződés esetén azonban már mindenképpen internetre kell költöztetni az oktatást.

A települések járványügyi besorolását hetente frissítik, így a fertőzési ráta függvényében változik majd, hol mehetnek iskolába és hol folytatják távoktatási rendszerben a tanévet a diákok.

Rovatok