Index Vakbarát Hírportál

Február középtől él a brit karanténhotel rendszer

2021. február 5., péntek 06:45

Február 15-től kötelezően karanténként kijelölt szállodákba kell vonulniuk az új vírusvariánsokkal fertőzött országokból hazatérő briteknek, illetve életvitelszerűen ott élő külföldieknek a beutazástól számított 10 napig – adta hírül a BBC híre nyomán az MTI. Boris Johnson kormányfő már a rendszer tervének egy hónappal korábbi bejelentésekor közölte, hogy az érkezőket "várni fogják" a repülőtereken, és közvetlenül a karanténidőszak eltöltésére kijelölt szálláshelyre viszik őket.

A brit kormány ezzel az új vírusvariánsok elterjedését akarja megelőzni. Ennek érdekében már korábban beutázási tilalmat rendeltek el 33 országból, amelyek listáját külön kormányzati honlapon közlik. Január vége óta átmenetileg minden országból megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét, emellett mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.

A karanténhotelekben biztonsági őrök ügyelnek majd arra, hogy a tilalmi listán szereplő országokból hazaérkezők valóban kijelölt szállodáikban töltsék az elkülönítés idejét, és még levegőzni, vagy dohányozni is őrök kísérik majd őket. 

A szállodai karanténra kötelezettek maguk kötelesek fizetni a szállásköltséget.

Ennek fejében ugyanakkor napi három étkezésre is jogosultak lesznek; kívánság szerint meleg vagy hideg ételeket, illetve gyümölcsféléket, teát, kávét, ásványvizet szolgálnak fel nekik.

A karanténhotelek várhatóan a legnagyobb repülőterek, köztük a Heathrow, a Gatwick, a London City, valamint Birmingham, Bristol, Manchester, Edinburgh, Glasgow és Aberdeen légikikötői körül lesznek, a reptéri szállodákat is kijelölhetik.  A kormány arra számít, hogy naponta több mint ezer embernek kell majd szállodai férőhelyet biztosítani.

Rovatok