Index Vakbarát Hírportál

Tavaszig nem lesznek újabb tüntetések Oroszországban

2021. február 5., péntek 05:45

Ha minden héten kimegyünk az utcákra, újabb ezreket vesznek őrizetbe, és újabb százakat fognak megverni

– érvelt Leonyid Volkov, a kedden szabadságvesztésre ítélt Alekszej Navalnijt támogató regionális közösségek vezetője a tüntetések legalább tavaszig történő leállítása mellett.

„A regionális központok munkája le fog állni, és lehetetlen lesz a parlamenti választásokra készülni. Alekszej nem ezt akarja tőlünk, hiszen azt kérte, hogy összpontosítsunk az őszi voksolásra" – folytatta a külföldön, Litvániában tartózkodó Volkov a Navalnij YouTube-csatornáján közvetített beszédében. Volkov ellen egyébként körözés van érvényben Oroszországban fiatalkorúak tüntetésre való felbujtása címén. 

Navalnij az utóbbi években az „okos szavazás" taktikáját kezdte el szorgalmazni, aminek célja Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának, az Egységes Oroszországnak gyengítése a regionális választásokon. Leegyszerűsítve: arra bátorította a szavazókat, hogy bárkire, csak ne a kormánypárt jelöltjeire voksoljanak. A tavaly szeptemberi voksoláson ez a taktika sikeresnek bizonyult, és Navalnij ugyanezt tervezte alkalmazni az idén ősszel esedékes parlamenti választáson.

Volkov csütörtökön bizonygatta, hogy továbbra is ez a terv, és lesznek még tüntetések az idén, a megmozdulások ideiglenes felfüggesztése pedig nem azt jelenti, hogy beletörődtek Navalnij sorsába. „Ki fogjuk hozni a börtönből külpolitikai eszközökkel" – mondta, utalva az ellenzéki támogatóinak korábbi ígéretére, miszerint európai intézményekig viszik el az ügyet.

Az ellenzékire két év nyolc hónap büntetőtábor vár, amivel úgy néz ki, egy időre el fog tűnni a politikai életből. 

Kérdés az, hogy meddig tart ki a „Navalnij-láz″. Míg az ellenzéki népszerűsége csúcsán lehet az orosz fiatalok körében, Putyin támogatottsága 69-ről 51 százalékra csökkent a 18 és 24 év közötti korcsoportban – szúrta ki a napi.hu. A Levada Központ közvélemény-kutató friss felmérése szerint a 2020 januárja óta 31 százalékról 46-ra nőtt az orosz elnök teljesítményével elégedetlen fiatalok aránya. Lev Gudkov, a központ igazgatója szerint a fiatalok elégedetlenségéhez a koronavírus-járvány mellett Navalnij letartóztatása, valamint az ellenzéki korrupcióellenes alapítványa által közzétett, százmilliós nézettségű „Putyin-palotáról" szóló videó is hozzájárult.

A felmérésből kiderült az is, hogy

Rovatok