Index Vakbarát Hírportál

Enyhül a szlovén szigor

2021. február 6., szombat 08:57

A szlovén kormány visszavonta azt a rendeletét, amely szerint az ingázó külföldi munkások csak negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba és hetente teszteltetniük kell magukat. Az intézkedés egy napig sem volt érvényben.

Az MTI beszámolója szerint a szigorítás főleg azokat a szlovéneket érintette, akik Ausztriába, Olaszországba járnak dolgozni, de azokat a külföldieket is, akik Szlovéniában vállalnak munkát.

A kormány az érintettek és az ellenzéki pártok tiltakozása miatt vonta vissza a rendeletet a HINA horvát hírügynökség szerint. A rendelet már csak azoknak a schengeni országoknak az állampolgáraira vonatkozik, amelyekben az új fertőzöttek aránya nagyobb, mint Szlovéniában.

A szlovén gazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy az országban jövő héttől kinyithatnak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, az alkalmazottakat viszont hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Hétfőtől az egész országban kinyithatnak az óvodák, és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában. A legtöbb régióban már február 2-tól nyitva tarthatnak az oktatási és nevelési intézetek.

Rovatok