Index Vakbarát Hírportál

Horvátországban és Szlovéniában javul a járványhelyzet

2021. február 7., vasárnap 15:23

Az elmúlt egy hétben csökkenő tendenciát mutatott az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában – derül ki a válságstábok jelentéséből.

Davor Božinović horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője úgy nyilatkozott: bár jók a járványügyi adatok, február 15-ig, a jelenlegi intézkedések lejártáig nem enyhítenek. Bejelentette, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a szigorításokon megyénként változtassanak. Ott, ahol jobb a járványkép, nagyobb engedményeket tesznek – húzta alá.

Zágráb városában és a délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyében hétfőn már a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba. A válságstáb korábban jóváhagyta, hogy az iskolák ügyében az oktatási minisztérium a megyei válságstábokkal egyeztetve hozzon döntést arról, mely tanulók számára kezdődhet meg ismét a hagyományos oktatás.

A szomszédos Szlovéniában a kormány pénteki döntése szerint az ország egész területén kinyithattak a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, a dolgozókat pedig hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Egyes szolgáltatásokat csak azok vehetnek igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigénteszttel. Ilyenek például a kozmetikai kezelések vagy a masszázs.

A hétfői munkaszüneti nap után keddtől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák, és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában. A legtöbb régióban a jobb járványügyi helyzet miatt már február 2-tól nyitva tarthatnak az oktatási és nevelési intézmények.

Rovatok