Index Vakbarát Hírportál

Izrael enyhít a korlátozásokon

2021. február 7., vasárnap 15:54

Az egy hónapos szigorú zárlat után annak ellenére, hogy a járványügyi adatok nem csökkennek, Izrael megkezdte a szigorítások fokozatos feloldását − számol be az MTI. Az országban kedden nyithatnak részlegesen az oktatási intézmények a kevésbé fertőzött „zöld” és „sárga” településeken. A kedvezőtlenebb járványügyi helyzetben lévő „narancssárga” és „piros” helyeken is lesz oktatás, de valószínűleg csak jövő héttől, csak kis csoportokban és csak minden második nap, valamint ott a kertekben és udvarokon tartják majd a foglalkozásokat a tavasziasan meleg időben.

A PONTOS ÜTEMTERVEKET ÉS ÚTMUTATÁSOKAT MÉG NEM VÉGLEGESÍTETTÉK. AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉS AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ILLETÉKESEI a kormány VASÁRNAP esti ülésén BENYÚJTJÁK JAVASLATAIKAT, AHOL MEGVITATJÁK ÉS MEGSZAVAZZÁK őket.

Vasárnap reggeltől feloldották a lakások elhagyásának ezerméteres korlátozását. Ismét dolgozhatnak az ügyfélforgalmat nem bonyolító munkahelyeken, illetve a szolgáltatóipar azon területein, ahol egyszerre csak egy emberről gondoskodnak, vagyis többek közt újranyithatnak a fodrászok és a kozmetikusok. A vendéglők és kávéházak továbbra is csakis házhoz szállítással vagy elvitelre dolgozhatnak, de ismét látogathatók a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek, és egy-egy család tagjai kibérelhetnek hétvégi szállásokat maguknak.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér zárva marad február 20-ig, de újabb mentőjáratokat szerveznek a Dubajban és New Yorkban rekedt izraeliek hazaszállítására.

Az országban december 20. óta több mint 3,4 millió ember, az ország lakosságának 37 százaléka kapta meg az első és valamivel több mint kétmillió az oltás második dózisát is. A kilencven évnél idősebbek 90 százaléka, a nyolcvan és kilencven év közöttiek 83 százaléka, a hetven és nyolcvan közöttiek 93,9 százaléka, a hatvan–hetven közöttieknek pedig a 77,3 százaléka már megkapta legalább az első oltást.

Rovatok