Index Vakbarát Hírportál

Nyárra mindenki megkaphatja a vakcinát Oroszországban

2021. február 7., vasárnap 15:49

Oroszországban júniusig minden jelentkező megkaphatja a Covid–19 betegség elleni védőoltást – mondta a Rosszija 1 televíziónak Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója.

A fókuszban most az oroszok vakcinációja áll. Oroszország ma az egyetlen ország a világon, amelyik júniusig be tudja oltani az összes olyan állampolgárát, aki ezt akarja. Az Egyesült Államok és Európa számára ez a határidő szeptember-október

– mondta a tisztségviselő az orosz hírügynökségek által vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Dmitrijev tájékoztatása szerint külföldi piacokra egyelőre kis mennyiségeket szállítanak a vakcinából. Várakozásai szerint jövő hét végére 25-re emelkedik azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V alkalmazását engedélyezték.

A The Lancet című londoni orvosi folyóiratban a héten megjelent az első orosz vakcina harmadik klinikai fázisának köztes vizsgálati jelentése, amely szerint

az első dózis beadása után 21 nappal 91,6 százalékos a készítmény hatékonysága, és a vakcina biztonságos.

Oroszországban a védőoltás önkéntes alapon kapható meg, és ingyenes.

A járványhelyzet fokozatos javulásának köszönhetően

az orosz felsőoktatási intézmények hétfőtől visszatérnek a rendes oktatáshoz.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 048-cal 3 967 281-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez a legalacsonyabb újonnan diagnosztizált esetszám október 22. óta. A napi növekmény 0,41 százalék, az új esetek 10,8 százaléka tünetmentes.

Rovatok