Index Vakbarát Hírportál

Utazási figyelmeztetést adtak ki Tirolra a vírusmutációk miatt

2021. február 8., hétfő 17:39

Az osztrák kormány hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Tirolra, ahol 293 esetben mutatták ki a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb dél-afrikai variánsát. Óva intették az embereket a szükségtelen utazásoktól ebbe a tartományban és kérték, hogy azok, akik megfordultak ott az utóbbi két hétben, teszteltessék magukat. Egyben felszólítják azokat, akik oda akarnak utazni, végeztessenek koronavírus-tesztet indulás előtt – írta az MTI.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint mindent meg kell tenni a mutáció elterjedésének megakadályozása érdekében. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter ismételten figyelmeztetett arra, hogy az új vírusvariánsok veszélyesek, nagy kihívások elé állítják őket, ezért kiterjedt intézkedéseket szorgalmaz. Kiemelte: közös cél a lakosság egészségének biztosítása és a vírus további terjedésének megfékezése.

Vasárnap egyébként az osztrák hatóság  szigorította az ellenőrzést a határokon, szerintük ugyanis meg kell akadályozni a nem létfontosságú utazásokat. Ennek az a célja, hogy a fertőzési láncot megtörjék, mert a vírusmutációk miatt az egyre veszélyesebbé válik.

Tirol nem sokkal korábban egy intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelyben felszólította az emberek mozgásának korlátozására, illetve tesztelést sürgetett a legsúlyosabban érintett körzetekben. A szövetségi kormány azonban nem tartotta elegendőnek ezeket az intézkedéseket, és kiterjedtebb utazási korlátozásokat kért.

Eddig csaknem 300 fertőzöttet azonosítottak Tirolban a B.1.351 jelű mutációval, míg az ország más tartományaiban csak kilenc ilyen esetet regisztráltak.

Ausztriában a járvány kezdete óta 424 896 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8032-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 403 302. 

Rovatok