Index Vakbarát Hírportál

Még 300 millió adag Pfizer-vakcinát szerez be az Európai Unió

2021. február 8., hétfő 22:07

Végleges az Európai Bizottság és Pfizer-BioNTech vállalatok között létrejött megállapodás, amelynek értelmében az Európai Unió további 300 millió adagot szerez be a koronavírus elleni oltóanyagból – írta meg az MTI, mit nyilatkozott egy névtelenséget kérő uniós szóvivő (!) hétfőn.

Sajtóinformációk szerint a tárgyalás részleteit ismerő szóvivő megerősítette: az Európai Bizottság biztosi kollégiuma elfogadta a vakcinabeszerzésről szóló új szerződést. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke januárban jelentette be, hogy az uniós végrehajtó testület egy második szerződést készül megkötni a Pfizer és a BioNTech vállalattal.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről már november végén szerződést kötött az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a vakcina alkalmazását is az EU-ban. A koronavírus elleni oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

Az Európai Bizottság a Pfizer-BioNTech mellett ez idáig a

vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Emellett december közepén lezárta a megbeszéléseket a Novavax vállalattal is a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaga beszerzéséről, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását.

Rovatok