Index Vakbarát Hírportál

Brit oltásügyi államtitkár szerint a jelenlegi vakcinák a domináns vírusvariánsok ellen is hatékonyak

2021. február 8., hétfő 14:44

A brit oltási kampányban jelenleg alkalmazott oltóanyagok is jó hatékonysággal védenek az Egyesült Királyságban leginkább elterjedt koronavírus-variánsokkal szemben – írta hétfőn megjelent cikkében Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár.

Az először Délkelet-Angliában kimutatott, a világban brit variánsként emlegetett új koronavírus-változat a vizsgálatok szerint 30-50 százalékkal fertőzőképesebb, mint az először kimutatott vírusvariánsok.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában közölt írásában Nadhim Zahawi ugyanakkor hangsúlyozta: az Egyesült Királyságban jelenleg használatos két vakcina – a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga – a legutóbbi vizsgálatok eredményei alapján jól alkalmazható e variáns és a brit koronavírus-járvány terjedésében dominánssá vált egyéb vírusváltozatok ellen.

Ugyanezt szögezte le az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard által a minap közzétett hatásvizsgálati jelentés. A tanulmány kiemeli, hogy az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen kidolgozott, ChAdOx1 nCoV–19 nevű vakcina hasonló hatékonysággal alkalmazható az Angliában feltűnt, B.1.1.7 jelzésű új koronavírus-variánssal szemben, mint a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírustörzs egyéb, korábban azonosított változatai ellen.

Hétfői cikkében a brit oltásügyi államtitkár hangsúlyozza: az Egyesült Királyságban nem honos koronavírus-változatok esetében is tudatában kell lenni annak, hogy ha egy vakcina kevésbé hatékony e variánsok terjedésének megakadályozásában, akkor is jó hatékonysági fokkal veheti elejét az e vírusváltozatok okozta súlyos betegségek kialakulásának, a kórházi kezelés szükségessé válásának vagy a betegség miatt bekövetkező halálozásnak.

Helyes és szükséges felkészülni a frissített oltóanyag-változatok alkalmazására, bizalommal állítható ugyanakkor, hogy a mostani oltási programban használt vakcinák is mindenkinek védelmet nyújtanak – írta hétfői cikkében Nadhim Zahawi.

Rovatok