Index Vakbarát Hírportál

Németország, Lengyelország és Svédország kiutasított egy-egy orosz diplomatát

2021. február 8., hétfő 19:17

Az érintett országok külügyminisztériumainak hétfői közlése szerint a poznani orosz főkonzulátus, a berlini orosz nagykövetség, illetve a stockholmi orosz nagykövetség egy-egy munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek.

Oroszország kiutasított több európai diplomatát, köztük egyet a német nagykövetségről. Ezt a döntést semmi sem indokolta – olvasható a német külügyi tárca közleményében.

„Válaszul arra, hogy az orosz külügyminisztérium alaptalanul kiutasított egy lengyel diplomatát, Lengyelország külügyminisztériuma ma a kölcsönösség elve alapján és Németországgal, illetve Svédországgal egyeztetve úgy határozott, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánítja a poznani orosz főkonzulátus egyik munkatársát – közölte a lengyel diplomáciai tárca Twitter-oldalán.

„Tájékoztattuk az orosz nagykövetet, hogy a diplomáciai képviselet egyik munkatársát felszólították Svédország elhagyására. Ez határozott válasz a svéd diplomata elfogadhatatlan kiutasítására, aki csak a kötelességét tette” – írta Ann Linde svéd külügyminiszter mikroblogján.

Az ügy előzménye, hogy az orosz külügyminisztérium pénteken közölte, Oroszország kiutasít svéd, német és lengyel külképviseleti alkalmazottakat arra való hivatkozással, hogy nem engedélyezett tüntetésekben vettek részt. A diplomatáknak az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására megszervezett tüntetéseken való jelenlétéről az elmúlt napok során videofelvételeket mutattak be az orosz tévécsatornákon.

Rovatok